Συνάντηση της ΤΠΚ Δωδεκανήσου με το Δήμαρχο Ρόδου – Θέμα τα Στερεά Απόβλητα

Συνάντηση με το Δήμαρχο Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνά είχε την Πέμπτη 26/05/2011 αντιπροσωπεία της Πολιτικής Κίνησης Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων. Στη συνάντηση κυριάρχησε το θέμα των στερών αποβλήτων  και η διαχείρισή τους. Έγινε μια αλληλοενημέρωση και υπήρξε συμφωνία σε αρκετά θέματα.

                Ειδικότερα ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι απερρίφθη από το ΥΠΕΚΑ η πρόταση για ολική καύση απορριμμάτων στο νησί της Ρόδου, κάτι που έγινε δεκτό με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τα μέλη της Πολιτικής Κίνησης. Επίσης, σύμφωνα με το δήμαρχο,  φαίνεται να βρίσκεται διέξοδος στο πρόβλημα της ανακύκλωσης συσκευασιών μετά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και την άρνησή της να δημιουργήσει την υποδομή για ανακύκλωση στο νησί.

                Από την πλευρά της Πολιτικής Κίνησης τέθηκε το θέμα της πρόληψης και της προσπάθειας για μείωση των απορριμμάτων για το οποίο ο δήμαρχος είπε ότι θα ενταχθούν ως ενέργειες στο ΕΣΠΑ. Επίσης ζητήθηκε να προχωρήσουν  όλες οι μορφές ανακύκλωσης όπως αυτής των ΑΕΚΚ (Απόβλητα από Εκσκαφές και Κατασκευές και Κατεδαφίσεις) και για τα οποία φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης από ιδιώτες επενδυτές.

                Η Π.Κ εξάλλου έθεσε το θέμα της δημοτικής κομποστοποίησης για το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια. Η δημοτική κομποστοποίηση, μαζί με την ιδιωτική και αυτή από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες,  θα μπορέσει να βοηθήσει στη μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται για ταφή, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει γενικότερα την οικονομία του νησιού.

                 Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι η πορεία του έργου του ΧΥΤΥ Ν. Ρόδου για τον οποίο ζητήθηκε να είναι πραγματικά χώρος ταφής υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων, κάτι που πρέπει να γίνει και για το νέο αλλά και το παλιό κύτταρο του ΧΥΤΑ Β. Τριγώνου.

                Για την Πολιτική Κίνηση Δωδεκανήσου των Οικολόγων Πράσινων προέχει  να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για όλο το νησί που να είναι σύμφωνος με το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου αλλά και τις εθνικές και ευρωπαϊκές προβλέψεις.  Για το λόγο αυτό τις επόμενες μέρες θα καταθέσει στο δήμαρχο τη συνολική πρόταση της για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων για το νησί της Ρόδου η οποία θα είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για όλες τις μορφές των αποβλήτων.

Σχολιάστε